glow
logo
img1

Diabetul gestațional este diabetul diagnosticat pe parcursul sarcinii, care nu este un diabet propriu-zis ("overt diabetes during pregnancy") – definiție propusă începând cu 2010 de către IADPSG (The International Association of Diabetes and Pregnancy Study Group). Recomandările IADPSG pentru diagnosticarea diabetului gestațional au fost adoptate de către ADA începând cu 2011.

De ce apare diabetul gestațional?

În mod fiziologic, în primele 2 trimestre ale sarcinii se produce o creștere importantă a insulinorezistenței, pentru ca, în ultimul trimestru aceasta să fie maximă, iar sensibilitatea la insulină să fie redusă la jumatate. Acestea au ca efect o triplare a secreției de insulină și, implicit, menținerea echilibrului glicemic.
Insulinorezistența este indusă de creșterea nivelelor plasmatice de hormon lactogen placentar, progesteron, estrogeni, cortisol și prolactină.
Dacă există un deficit relativ al secreției de insulină, în acest context de insulinorezistență, are loc alterarea echilibrului glicemic, cu apariția hiperglicemiei.
De ce trebuie diagnosticat și tratat diabetul gestațional?

Studiile efectuate au demonstrat că riscul de complicații materne și fetale neonatale este cu atât mai mare cu cât hiperglicemia este mai importantă. Diabetul gestațional se asociază cu: macrosomie, întârziere în maturizarea pulmonară fetală, hipoxie fetală, sindrom de detresă respiratorie, hipoglicemie prenatală, distocie de umăr sau alte traumatisme ale fătului în timpul nașterii, hiperbilirubinemie, policitemie, hipocalcemie etc.

Factori de risc pentru apariția diabetului gestațional:
• Istoric familial de diabet zaharat sau obezitate pe linie maternă;
• Exces ponderal (suprapondere sau obezitate) anterior sarcinii;
• Vârsta mai mare a mamei (peste 35 de ani);
• Fumat;
• Exces ponderal rapid în primele 6 luni de sarcină;
• Exces de lichid amniotic;
• Valori tensionale ridicate (peste 135/85mmHg);
• Istoric de diabet gestațional sau de feți macrosomi la sarcini anterioare.

Cum se face testarea?

La prima vizită prenatală:
• daca glicemia à jeun este >/=126 mg/dl (confirmată ulterior) și/sau hemoglobina glicată (HbA1c) este >/=6,5 % și/sau glicemia întâmplătoare este >/=200 mg/dl (confirmată ulterior) = diabet zaharat.
• dacă glicemia à jeun este >/=92 mg/dl, dar <126 mg/dl = diabet gestațional.
• dacă glicemia à jeun este <92 mg/dl, se va efectua un test de toleranță la glucoză peroral cu 75 g glucoză în săptămânile 24-28 de sarcină.

În săptămânile 24-28 de sarcină se efectuează TTGO cu 75 g glucoză anhidră, dimineața, după cel puțin 8 h de post:
• dacă glicemia à jeun >/= 126 mg/dl = diabet zaharat.
• dacă glicemia à jeun >/= 92 mg/dl și/sau glicemia la o oră >/= 180 mg/dl și/sau glicemia la 2 ore>/=153 mg/dl, atunci diagnosticul este de diabet gestațional.
• dacă glicemia à jeun <92mg/dl, glicemia la o ora <180 mg/dl și glicemia la 2 ore <153 mg/dl, se infirmă diabetul gestațional.

Tratamentul constă în optimizarea stilului de viață, iar la aproximativ 20% dintre paciente, la care nu se reușește controlul glicemic astfel, se adaugă farmacoterapie constând în insulinoterapie adaptată individual.

La 6 săptămâni după naștere, se va efectua un TTGO și ulterior control glicemic anual.


  • fb
  • twitter
  • linkedin
  • wordpress
Dr. Gönul Iusein © 2014 | All rights reserved   *designed by Bianca Ene
close button
close button

logo
glow

 BINE AȚI VENIT

line

În căutarea zilnică de răspunsuri la întrebări diverse, oamenii apelează tot mai frecvent la informaţia disponibilă în mediul on-line. Putem accesa informaţii variate: de la cum să croşetăm la cum să construim o casă, de la cum să gătim precum cei mai buni bucătari ai lumii la cum să învăţăm o limbă străină sau să cântăm la un instrument. Lista e mereu deschisă, atât timp cât există oameni care împărtăşesc cunoştinţele lor cu o lume întreagă. Iniţiativa este una lăudabilă, căci cunoaşterea înseamnă putere, înseamnă independenţă, înseamnă posibilitatea unei evoluţii permanente.

Am creat acest site ca să vin în ajutorul celor interesaţi atât de subiectul vast al diabetului zaharat, cât şi de cel al nutriţiei. Ţin să mărturisesc că motivele care m-au determinat să pornesc acest proiect destul de ambiţios nu sunt întru totul altruiste, ba din contră, căci sper ca astfel să fiu cel puţin la fel de motivată ca până acum să citesc literatura de specialitate, să fiu la curent cu ultimele noutăţi şi astfel să pot oferi informaţii cât mai corecte.

Problema principală o reprezintă totuşi faptul că informaţia nu este mereu corectă. O atenţie deosebită trebuie acordată surselor de unde ne luam informaţiile. Din păcate, ca şi în alte domenii, în domeniul medical on-line beneficiem de prea puţine informaţii corecte, coerente, adaptate la actualităţile ştiinţifice, bazate pe studii atent controlate.
Nu rareori accesăm diverse site-uri care par să ne ofere răspunsuri la întrebările noastre, dar care se dovedesc a fi superficial făcute, cu traduceri inexacte ale unor articole scrise în limbi de circulaţie internaţională, cu autori necunoscuţi, pe care e destul de greu să îi atenţionezi pentru cele scrise.

Vă invit să citiți articolele deja postate și în cazul în care aveți întrebări puteți oricând să mă contactați. Dacă deja aveți un diagnostic sau doriți o consultație, puteți oricând să vă programați la o întâlnire, unde putem discuta un plan de tratatment care vi se potrivește. Pentru a fi mereu la curent cu ultimele noutăți puteți vizita blogul meu.

image02

glow
close button

CALCULATOR DE GREUTATE

line
Înălțime (în cm):   
Greutate (în kg):   
Vârstă (în ani):     
Bărbat     Femeie
glow
close button

LINK-URI UTILE

line