glow
logo
img1

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte diabetul ca o hiperglicemie cronică, survenită în urma unui defect de secreţie sau de acţiune al insulinei, ce poate determina apariţia de complicaţii.

Valorile reţinute sunt următoarele:
• ≥126 mg/dl glicemie a jeun în plasmă venoasă;
• ≥200 mg/dl glicemia la 2 ore în cursul TTGO (test per-oral de toleranţă la glucoză) în plasmă venoasă;
• ≥200 mg/dl glicemia întâmplătoare în plasmă venoasă;
• ≥6, 5% HbA1c (hemoglobină glicată) folosind o metodă standardizată.

Pentru a pune diagnosticul de diabet zaharat, în absenţa simptomelor specifice, este necesară confirmarea oricărei determinări din cele expuse mai sus prin repetare în altă zi (pentru a exclude o eroare de laborator). Când se decelează valori de ≥200 mg/dl însoţite de simptomele clasice ale hiperglicemiei(sete, urinat frecvent, pierdere ponderală), nu este necesară o repetare a glicemiei pentru a stabili diagnosticul de diabet zaharat.

În afară de diagnosticul de diabet zaharat, mai există anumite disglicemii denumite stări de intoleranţă la glucoză(cunoscute de către populaţia generală ca prediabet), cu risc crescut pentru diabet zaharat. Criteriile utilizate pentru diagnosticul acestora sunt următoarele:

1. Glicemia à jeun din plasmă venoasă între 110 (sau 100 mg/dl dupa ADA) şi 125 mg/dl=glicemie bazală modificată (IFG=impaired fasting glucose).

În caz de glicemie bazală modificată se recomandă efectuarea unui TTGO cu 75 g glucoză anhidră, cu 3 rezultate posibile:
• Glicemie bazală modificată, dacă glicemia la 2 ore este mai mică de 140 mg/dl;
• Toleranţă alterată la glucoză, dacă glicemia este între 140 și 199 mg/dl;
• Diabet zaharat, dacă glicemia la 2 ore are valori ≥200 mg/dl.

2. Glicemia la 2 ore în cursul TTGO între 140 şi 199 mg/dl = scăderea toleranţei la glucoză (IGT=impaired glucose tolerance).

3. Un nivel al HbA1c cuprins între 5,7 şi 6,4%.

Pentru diagnosticarea diabetului gestațional se folosesc criterii diferite descrise aici.


 
  • fb
  • twitter
  • linkedin
  • wordpress
Dr. Gönül Iusein © 2014 | All rights reserved   *designed by Bianca Ene
close button
close button

logo
glow

 BINE AȚI VENIT

line

În căutarea zilnică de răspunsuri la întrebări diverse, oamenii apelează tot mai frecvent la informaţia disponibilă în mediul on-line. Putem accesa informaţii variate: de la cum să croşetăm la cum să construim o casă, de la cum să gătim precum cei mai buni bucătari ai lumii la cum să învăţăm o limbă străină sau să cântăm la un instrument. Lista e mereu deschisă, atât timp cât există oameni care împărtăşesc cunoştinţele lor cu o lume întreagă. Iniţiativa este una lăudabilă, căci cunoaşterea înseamnă putere, înseamnă independenţă, înseamnă posibilitatea unei evoluţii permanente.

Am creat acest site ca să vin în ajutorul celor interesaţi atât de subiectul vast al diabetului zaharat, cât şi de cel al nutriţiei. Ţin să mărturisesc că motivele care m-au determinat să pornesc acest proiect destul de ambiţios nu sunt întru totul altruiste, ba din contră, căci sper ca astfel să fiu cel puţin la fel de motivată ca până acum să citesc literatura de specialitate, să fiu la curent cu ultimele noutăţi şi astfel să pot oferi informaţii cât mai corecte.

Problema principală o reprezintă totuşi faptul că informaţia nu este mereu corectă. O atenţie deosebită trebuie acordată surselor de unde ne luam informaţiile. Din păcate, ca şi în alte domenii, în domeniul medical on-line beneficiem de prea puţine informaţii corecte, coerente, adaptate la actualităţile ştiinţifice, bazate pe studii atent controlate.
Nu rareori accesăm diverse site-uri care par să ne ofere răspunsuri la întrebările noastre, dar care se dovedesc a fi superficial făcute, cu traduceri inexacte ale unor articole scrise în limbi de circulaţie internaţională, cu autori necunoscuţi, pe care e destul de greu să îi atenţionezi pentru cele scrise.

Vă invit să citiți articolele deja postate și în cazul în care aveți întrebări puteți oricând să mă contactați. Dacă deja aveți un diagnostic sau doriți o consultație, puteți oricând să vă programați la o întâlnire, unde putem discuta un plan de tratatment care vi se potrivește. Pentru a fi mereu la curent cu ultimele noutăți puteți vizita blogul meu.

image02

glow
close button

CALCULATOR DE GREUTATE

line
Înălțime (în cm):   
Greutate (în kg):   
Vârstă (în ani):     
Bărbat     Femeie
glow
close button

LINK-URI UTILE

line